Hauptwerk op bestaand orgel

Wist u dat een klassiek pijporgel uitgebreid kan worden met meerdere stemmen? Dit wordt een combinatie orgel – ook wel hybride orgel – genoemd. Een zogenaamd combinatie orgel is een combinatie van een bestaand pijporgel en een digitaal Hauptwerk orgel van Mixtuur. Een combinatie orgel is de perfecte oplossing wanneer u niet wilt dat de stemmen van uw huidige pijporgel verloren gaan.

Behalve dat u uw huidige orgel kunt uitbreiden met 100+ samplesets van diverse wereldberoemde orgels, blijft ook uw klassieke pijporgel behouden. U hoeft hierdoor geen lastige beslissing te maken of u gaat voor een compleet nieuw Hauptwerk orgel, of uw bestaande orgel wilt behouden. Met behulp van deze mogelijkheid kan het namelijk allebei.

Wat is een hybride orgel?

Zoals genoemd is een hybride orgel een combinatie van een pijporgel en een digitaal orgel, ook wel virtueel- of elektronisch orgel genoemd. Het ontstaan van een hybride orgel gaat terug naar de jaren 70, waar ze in de Verenigde Staten en Italië al aan het experimenteren waren met het toevoegen van elektronische klanken aan bestaande pijporgels. Echter na de uitvinding van de toepassing MIDI, waar ook het softwareprogramma Hauptwerk op gebaseerd is, heeft de ontwikkeling van het hybride orgel flinke sprongen gemaakt.

Een hybride orgel is wellicht wat minder bekend dan een regulier pijporgel, echter is het zogenoemde combinatie orgel steeds meer in opkomst. Veel gemeenten zien de voordelen van het combinatie orgel mede dankzij de uitgebreide mogelijkheden.

Wat is een Hauptwerk orgel?

Een Hauptwerk orgel is een digitaal orgel dat werkt op basis van het softwareprogramma Hauptwerk. Hauptwerk is een programma dat het mogelijk maakt om samplesets in te laden. Samplesets zijn simpelweg opgenomen orgels. Hauptwerk heeft meer dan 100 samplesets beschikbaar, van orgels over heel de wereld. Zo kunt u op diverse wereldberoemde orgels spelen, gewoon in uw eigen huiskamer of gemeente.

Wanneer er een toets aangeslagen wordt, wordt er door middel van MIDI een signaal verstuurd, dat door een computer gekoppeld wordt aan een bijbehorend geluid. Voor iedere sampleset is iedere individuele pijp apart opgenomen, dit geluidsfragment duurt zo’n 2 tot 10 seconden.

Bestaand orgel uitbreiden met Hauptwerk

Wilt u een bestaand orgel uitbreiden met Hauptwerk? Om een bestaand orgel uit te breiden met Hauptwerk is een MIDI-compatible orgel essentieel. Onze specialisten bespreken graag de mogelijkheden met u. Een combinatie van een bestaand orgel met een digitaal orgel is vaak maatwerk, omdat ieder gebouw en kerk anders is. De klanktechnici van Mixtuur zullen dan ook altijd het instrument intoneren naar de ruimte.

Interieur Nebokerk Den Haag

Geïnteresseerd in een combinatie orgel?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een combinatie orgel? Zou u graag Hauptwerk aan het bestaande orgel van uw gemeente willen koppelen? Laat dan uw gegevens achter of vraag een brochure aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht