Wat is een midi-orgel?

Een midi-orgel is een elektronisch of virtueel orgel, dat via een computer geluid produceert. Het woord ‘midi’ staat voor ‘Musical Instrument Digital Interface’. Het is een standaard in de elektronische muziek, waardoor er met instrumenten gecommuniceerd kan worden.

Koop een willekeurig keyboard in de winkel en deze is hoogstwaarschijnlijk uitgerust met allerlei instrumenten, zoals een gitaar, een drumstel en ook vaak een orgel. Dit geluid komt niet in de buurt van een echt orgel.

klavier

Toch geldt dit niet voor gespecialiseerde midi-orgels, zoals de orgels die we bij Mixtuur maken. Deze orgels zijn uitgerust met het programma Hauptwerk, waarmee samplesets van orgels ingeladen worden. Daarbij is de klank van elke individuele pijp van een orgel opgenomen. Meerdere keren zelfs, namelijk het aanspreken van de pijp, de klankontwikkeling en het loslaten van de toon. De klank komt in de buurt van de gigantische pijporgels in kathedralen. En dat in uw woonkamer!

Het is mogelijk om zelf een midi-orgel te maken met een speeltafel (bijv. een keyboard), de gratis versie van Hauptwerk, een pc en een hoofdtelefoon. Prima om even te proberen hoe het werkt. Wilt u echter een fantastisch ervaring, dan is het slimmer om iets meer te investeren in een Mixtuur midi-orgel met uitstekende luidsprekers (vaak zes of zeven speakers), een Digital Signal Processor (DSP), meerdere klavieren, trekregisters en (eventueel) touchscreens. Als u voor een Mixtuur-orgel kiest, heeft u geen kennis van computers nodig.

Meer weten over midi-orgels of wilt u bijvoorbeeld onze brochure downloaden? Neem een kijkje op de pagina over ‘huiskamerorgels‘.