Wat is een digitaal orgel?

Een digitaal of elektronisch orgel is een instrument dat het geluid van een pijporgel zo realistisch mogelijk probeert na te bootsen.

Digitale orgels verschenen in de jaren negentig van de vorige eeuw op het toneel, maar kwamen qua geluid niet in de buurt van klassieke orgels. De afgelopen decennia zijn grote stappen gezet en inmiddels is het verschil tussen een goed digitaal orgel en een klassiek orgel nauwelijks te horen. Natuurlijk ruikt een digitaal orgel niet naar eeuwenoud hout, zoals een klassiek pijporgel. Sommige puristen houden van het gevoel van een ‘echt’ orgel, maar er zijn ook veel orgelliefhebbers die zijn overgestapt nadat ze een keer achter een digitaal orgel hebben gezeten.

Zeker voor particulieren is een digitaal orgel zeer geschikt als huiskamerorgel. Het grote voordeel van een digitaal orgel ten opzichte van een klassiek orgel is dat een digitaal orgel goedkoper is en veel minder ruimte in beslag neemt.

In 2002 verscheen het computerprogramma Hauptwerk. Met Hauptwerk is het mogelijk om samples van beroemde orgels in te laden. “Het orgel is pijpje voor pijpje opgenomen”, legt orgelliefhebber Pieter de Ruijter uit op zijn website. “Van elke pijp zijn vervolgens korte en lange samples gemaakt. Ook zijn er opnames met en zonder tremulant, zodat de variatie en levendigheid enorm is. Eventuele oneffenheden blijven gehandhaafd, waardoor het pijporgel in de originele klank te horen is.” De Ruijter noemt Hauptwerk “een fantastische ervaring, mits voorzien van een uitstekende geluidsinstallatie”.

Bij Mixtuur leveren we orgels met een vereenvoudigde versie van Hauptwerk en met de standaardversie van Hauptwerk. Waar onze digitale orgels in uitblinken is superieure audio. De meeste orgels hebben zes of zeven luidsprekers, wat een majestueus geluid geeft. U kiest vervolgens de orgels die u graag wilt bespelen. Regelmatig worden er nieuwe orgels beschikbaar gemaakt, die u (gratis of betaald) kunt aanschaffen.

Eigenlijk is het een logische stap dat steeds meer kerken voor orgels met Hauptwerk kiezen. Een kerkorgel in de lokale dorpskerk komt qua geluid vaak niet in de buurt van de grote orgels in kathedralen. Waarom zou een kerkgemeenschap tienduizenden euro’s investeren in een orgel met zes of acht stemmen, terwijl een digitaal orgel goedkoper is  en veel meer stemmen en mogelijkheden heeft? Neem gerust een kijkje op onze pagina ‘Kerkorgels‘ op bezoek één van de kerken in Sliedrecht, Den Haag, Oldebroek, Delft, Nieuwe Tonge of Wijngaarden met onze orgels.