Orgel concertzaal

Een orgel in een concertzaal dient ter ondersteuning van het symfonieorkest. Het concertorgel – of concertzaalorgel – is afgeleid van het kerkorgel en staat qua bouw en geluid dicht bij deze opstelling. Toch is er een wezenlijk verschil tussen een orgel voor een concertzaal en een orgel voor een kerk. Mixtuur legt uit.

Een kerkorgel is een pijporgel dat zich bevindt in een kerkgebouw. Het kerkorgel wordt gebruikt om koor- en samenzang te begeleiden tijdens de kerkdienst. Qua opbouw lijkt het kerkorgel veel op een concertorgel, echter heeft een kerkorgel vaak geen zwelkasten om een overgang van zacht naar hard geluid te realiseren.

Een concertzaalorgel is ook een pijporgel, maar heeft als doel om de klanken van het symfonieorkest te versterken. Concertorgels hebben over het algemeen wel zwelkasten, die ervoor zorgen dat het orgel qua intensiteit van de klank het orkest kan bijhouden.

Bekende concertorgels

In meerdere concertzalen in Nederland wordt gebruik gemaakt van een concertorgel. Bekende concertorgels staan onder andere in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, in De Doelen in Rotterdam en in het Muziekcentrum in Enschede. Wist u dat de Grote Zaal in het Koninklijk Concertgebouw als een van de drie beste zalen ter wereld voor symfonische muziek wordt beschouwd? In de Grote Zaal hangt een groot concertorgel dat wordt gebruikt ter ondersteuning en versterking van het symfonieorkest.

Een concertorgel met Hauptwerk

Bestaande concertorgels kunnen aangevuld worden met Hauptwerk om de bestaande stemmen aan te vullen met nieuwe klanken. Er is dan sprake van een zogenaamd hybride orgel, ook wel combinatie orgel genoemd. Door Hauptwerk op een bestaand orgel te bouwen blijft het bestaande pijporgel behouden. Het is de perfecte oplossing als u niet wilt dat dat stemmen van uw huidige orgel verloren gaan. Door te kiezen voor Hauptwerk heeft u opeens veel meer mogelijkheden, u kunt op diverse wereldberoemde orgels spelen, simpelweg door een sampleset in te laten.

Ervaar Hauptwerk

Om te voelen hoe het is om op een Hauptwerk orgel te spelen raden wij u aan om een afspraak in te plannen in onze showroom. In de showroom zult u op kleinschalig niveau het superieure geluid van een Hauptwerk orgel ervaren. Bovendien kunt u op die manier direct beleven hoe het is om diverse wereldberoemde orgels binnen handbereik te hebben. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden van Hauptwerk voor uw concertzaal, maar ook over de manieren waarop uw bestaande pijporgel niet verloren hoeft te gaan. Neem contact met ons op voor meer informatie of maak direct een afspraak in de showroom.

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht