Hauptwerk orgel maken

Beginnen met Hauptwerk? Om uiteindelijk op uw Hauptwerk instrument te kunnen spelen heeft u een aantal essentiële onderdelen nodig, alleen de software is namelijk niet voldoende. We geven een overzicht van alle componenten die u nodig heeft om een thuisopstelling te kunnen maken.

Een keyboard met MIDI ondersteuning

Om Hauptwerk te kunnen gebruiken heeft u tenminste een MIDI speeltafel nodig. MIDI is een vorm van digitaal communiceren tussen twee elektronische muziekinstrumenten. De software werkt door middel van digitale opdrachten die aangeven welke toonhoogte, volume etc. het instrument aan moet slaan. Zodra u een toets op uw keyboard of orgel aanslaat, wordt er een MIDI-signaal verstuurd naar de computer, welke op zijn beurt dit signaal omzet in het bijbehorende geluid.

De meest voordelige optie is een keyboard met een MIDI aansluiting. Uiteraard kunt u er ook kiezen voor een digitaal Mixtuur orgel, hierbij zit standaard Hauptwerk ingebouwd. De derde en laatste optie is om alle losse componenten zelf samen te stellen, waaronder de klavierblokken, klavieren, pedalen en MIDI hardware. Dit is echter alleen besteed aan de echte specialisten.

Een pc of laptop

Een pc of laptop is noodzakelijk om de Hauptwerk software op te installeren. Daarbij is het belangrijk dat u voldoende geheugen vrij heeft om de samplesets te kunnen laden. Sommige samplesets nemen vrij veel geheugen in beslag, het is daarom aan te raden om een computer aan te schaffen met minimaal 16 GB intern geheugen. Daarnaast is de kracht van de processor ook van belang. Deze bepaalt namelijk het aantal registers dat u tegelijkertijd kunt bespelen. Let daarom goed op de technische specificaties van uw computer of laptop om te bepalen of u Hauptwerk kunt draaien.

Een sampleset is een verzameling van alle klanken van elke toets van een bepaald orgel. Hierbij wordt zowel het aanslaan, vasthouden en het loslaten van de toets opgenomen. Daarbij worden de samples toegekend aan bijbehorende registers en manualen. Een sampleset bevat dus alle informatie die nodig is om een realistische weergave van een orgel te kunnen geven.

MIDI interface

Een keyboard met MIDI ondersteuning is noodzakelijk om te kunnen spelen. Echter moet er nu nog verbinding gemaakt worden tussen het keyboard en de pc. Hiervoor kunt u gebruik maken van een zogenaamde MIDI kabel, waarmee u verbinding maakt tussen de midi-out poort van het keyboard en de midi-in poort van de computer. De MIDI interface zorgt ervoor dat het geluid, dat is omgezet door de computer, wordt verzonden naar de geluidskaart en de speakers. Als u meer wilt weten over de minimale vereisten voor het draaien van Hauptwerk, bekijk dan de aanbevolen software vereisten.

Hauptwerk

Nu u weet welke hardware u nodig heeft om Hauptwerk te kunnen draaien, rest alleen de aanschaf van de software nog. Voor de Hauptwerk Lite versie betaalt u $9.99 dollar per maand of $110 dollar per jaar. Heeft u echter meer interesse in de functionaliteiten van Hauptwerk Advanced, dan betaalt u €695,- euro. Tenslotte heeft u ook samplesets van uw favoriete orgel(s) nodig, zodat u die uiteindelijk in kunt laden en bespelen. De prijs van diverse samplesets varieert van €19,- tot €1.395,- euro.

Beginnen met Hauptwerk

Zoals u ziet komt er bij het zelf bouwen van een Hauptwerk orgel veel kijken. Het is een leuke uitdaging om zelf een werkende Hauptwerk speeltafel te bouwen, maar de realiteit leert dat er vaak een flink kostenplaatje mee gepaard gaat. Bovendien mist u bij een zelfgemaakt Hauptwerk orgel de uitstraling van een klassiek pijporgel. De huiskamerorgels van Mixtuur bieden u alle mogelijkheden van Hauptwerk in een traditioneel jasje. Zodat het gevoel van het spelen op een klassiek pijporgel behouden blijft.

Wilt u meer weten over een Mixtuur orgel? Vraag dan een brochure aan of maak een afspraak in de showroom. Ook voor op maat gemaakte huiskamerorgels kunt u bij ons terecht. Neem contact met ons voor meer informatie.

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht