Als ik zit te spelen en ik krijg kippenvel, dan zit het wel goed!

Het harmonium bij zijn opa en oma wekte als 8-jarige zijn interesse voor het orgel. Na een hele lange tijd niet gespeeld te hebben, begon het rond zijn 50e weer te kriebelen. Om het gevoel weer terug te krijgen speelde hij een jaar lang iedere maandagavond op het orgel in zijn kerk in Kollum. Hierna wist hij het zeker: er moest thuis weer een orgel komen. En zo geschiedde. Met de komst van de Intrada III van Mixtuur speelt Marinus weer (bijna) dagelijks orgel. “Als ik zit te spelen en ik krijg kippenvel, dan zit het wel goed. En dat gebeurt regelmatig!” 

Onlangs voldeed zijn tweedehands orgel niet langer en werd het tijd voor een nieuwe. Om erachter te komen wat hij wilde deed Marinus veel vooronderzoek op Internet. Hij bekeek en beluisterde diverse modellen op YouTube. Eén ding wist hij al wel zeker: het moest een  Hauptwerk-orgel worden. “Een kennis van mij had een Hauptwerk-orgel staan en daar heb ik een keer op gespeeld. Ik was gelijk gecharmeerd van de klank! Hauptwerk benadert voor mij toch wel het beste het gevoel alsof je in de kerk zelf zit te spelen.”

Beste keuze
“Qua modellen sprak de Intrada van Mixtuur mij al snel aan”, vertelt Marinus. “Ik ben toen naar dealer Kuipers Muziekhuis in Leens gegaan en heb daar zelf op een Intrada gespeeld. Ook kwam er een organist om de mogelijkheden van het orgel te demonstreren. Er stonden meerdere mooie modellen in de showroom, maar de Intrada van Mixtuur heeft zichzelf eigenlijk verkocht. Prijstechnisch was dit orgel voor mij gewoon de beste keuze. Ik heb het orgel thuis zelf geïnstalleerd. Gelukkig ben ik redelijk technisch, dus was dit goed te doen. Het was bijna letterlijk plug-and-play!”

Beleving
“Het geluid van de Intrada is een ware beleving. Dankzij frontspeakers, zijspeakers en twee kleinere surround speakers zit ik voor mijn gevoel echt in het orgel zelf! Er zitten drie touchscreens op mijn orgel, waarmee ik hem kan bedienen. Functies in Hauptwerk die ik handig vind zijn de geheugenbanken voor presets, waarmee je registraties kunt opslaan. Verder speel ik graag met de galm via de surround speakers die achter me staan. Deze kun je harder of zachter zetten, waardoor je het gevoel krijgt dichtbij het orgel te zitten of er juist verder van af.”

Snellere computer
“Ik heb gekozen voor de standaard uitvoering van de Intrada III: een blank eiken meubel met kunststof klavieren. Het maakt mij niet zoveel uit hoe het orgel eruit ziet, als ik er maar mooi op kan spelen. Bovendien staat het orgel in een aparte kamer, dus hoefde het qua kleur ook niet in een woonkamer te passen. Wel wilde ik graag drie klavieren en een 32-tonig concaaf pedaal, omdat je dan meer kunt variëren. Ik wilde ook graag een wat snellere computer met meer intern geheugen (64 Gb i.p.v. 32 Gb), omdat ik gekozen heb voor een behoorlijk omvangrijke sampleset: het Marcussen hoofdorgel van de Sint-Laurenskerk van Rotterdam. Er zitten heel veel stemmen op mijn orgel, ik ben nog steeds bezig met ontdekken wat er allemaal mogelijk is qua klankkleuren!”

“Dankzij frontspeakers, zijspeakers en twee kleinere surround speakers zit ik voor mijn gevoel echt in het orgel zelf!” 

Specificaties orgel

  • Mixtuur Intrada III, drie klaviers
  • Kleur: blank eiken
  • 32-concaaf pedaal
  • Computersysteem: i7 + 64 GB werkgeheugen
  • Extra surrond speakers
  • Sampleset: Marcussen orgel Rotterdam

Op zoek naar meer inspiratie?

Wilt u de mogelijkheden voor een exclusief design bespreken?