Mixtuur biedt een totaaloplossing met Hauptwerk en dat was precies wat ik zocht.

Omdat hij al hele dagen achter de PC zit voor zijn werk, wilde hij dit thuis bij het orgel spelen niet. Orgel spelen moet vooral makkelijk gaan; knop aan en spelen. “Mixtuur biedt een totaaloplossing met Hauptwerk en dat was precies wat ik zocht.” We spraken Jacco van Helden, die een Intrada III aangeschaft heeft bij Mixtuur. “Ik wilde perse een Hauptwerk-orgel. Dat echte pijporgelgeluid intrigeert me”. 

Budget speelde een rol bij Jacco’s keuze voor de Intrada, maar zeker ook het uiterlijk. “Mijn vrouw wilde graag een mooi meubel dat in onze woonkamer past. Dat is wel gelukt met het blanke eiken en de donkere houten klavieren. Maar doorslaggevend voor mij was het geluid. Dit is waarschijnlijk mijn laatste orgel en dat moet gewoon goed klinken! Op basis van de klank heb ik eigenlijk vrij snel voor Mixtuur gekozen. Ik vind het belangrijk dat als je meerdere basregisters opentrekt, de klank dan niet gaat vervormen of resoneren in je woonkamer. En dat kunstje hebben ze heel goed onder de knie bij Mixtuur!”

totaaloplossing Hauptwerk

Diverse muziekstijlen
Jacco heeft het orgelspelen zichzelf aangeleerd. Pas op oudere leeftijd heeft hij les genomen. “Toen ik in de kerk diensten ging begeleiden ben ik op les gegaan.” Door les te nemen bij Jaap de Wit is zijn liefde voor de Barok ontstaan. Maar Jacco is van meerdere markten thuis: “Ik heb geen voorkeur voor één bepaalde stijl. Ik speel graag Barok, maar houd ook van de minimal music stijl van Bert Matter. Door omstandigheden ben ik in het bezit gekomen van een enorme voorraad bladmuziek in diverse stijlen. Ik heb dan ook gekozen voor vier aanvullende sample sets op mijn orgel: Caen (Frans-romantisch), Freiberg (Barok), Haarlem (Barok/divers) en Utrecht (Romantisch). Hiermee kan ik alle kanten op.”

Kant-en-klare oplossing
Jacco heeft even getwijfeld of hij zijn nieuwe orgel zelf wilde bouwen. Uiteindelijk koos hij toch voor een kant-en-klare oplossing. “Zelf een compleet orgel bouwen kost veel tijd. Bovendien moet ik voor mijn werk in de IT al veel programmeren. Voor het gebruiksgemak ben ik dus voor een Mixtuur-orgel gegaan. Mixtuur gaat al even mee in deze markt en dat kun je ook wel horen vind ik. Qua bediening van het orgel zijn er veel mogelijkheden. In het begin was dat even zoeken, maar inmiddels ben ik er aardig in thuis. De virtuele registerknoppen van elke sample set zijn overzichtelijk verdeeld over de touchscreens, dat werkt prettig.”

Tot slot heeft Jacco nog een tip voor mensen die ook een digitaal orgel overwegen: “Een orgel is een investering voor langere tijd. Hoe het instrument klinkt is hierbij het allerbelangrijkst. Beknibbel nooit op geluid, spaar desnoods even door tot het juiste orgel binnen je bereik ligt!”

“Ik wilde perse een Hauptwerk-orgel. Dat echte pijporgelgeluid intrigeert me”.

Specificaties orgel

  • Mixtuur Intrada III, drie klaviers
  • Kleur: blank eiken
  • 3 st Fatar TP 65 LW klavieren
  • 2 zwelpedalen
  • Computersysteem: i5 Hexa Core/)sta Core + 32 GB extra werkgeheugen
  • Mixtuur DSP technologie met geïntegreerde volumesliders
  • Samplesets: Caen, Freiberg, Haarlem en Utrecht

Op zoek naar meer inspiratie?

Wilt u de mogelijkheden voor een exclusief design bespreken?