Dit artikel is als partnercontent te lezen in het Reformatorisch Dagblad

Met de Hauptwerkorgels van Mixtuur hoef je er de deur niet meer voor uit

Elke klant laten genieten van levensechte orgelklanken: eerst in hun pas vernieuwde toonzaal – in een voormalig neogotische kerk! – en later achter de klavieren, thuis of in kerkzalen. Op dat doel mikken de orgelbouwers van Mixtuur Orgels. Elke werkdag. Voor het plezier van de klant – én dat van henzelf.

Er is niks mooiers dan orgels bouwen, vindt oprichter Bert-Jan de Waard van de virtueel-orgelbouwer Mixtuur. Tegenwoordig is hij de technisch directeur en mede-eigenaar van zijn bedrijf – en dit beroep zat er al vroeg in. „Op de kleuterschool bouwde ik al orgels in de blokkenhoek.”

Zijn liefde voor zowel techniek als orgelmuziek weet hij sinds 2006 perfect te combineren. „Met behulp van techniek wil ik bereiken dat de klant net zo geraakt wordt door de klank uit onze orgels, als door de klank van echte pijporgels.”

Progressie in klank

Nu was dit al tientallen jaren het streven van bouwers van elektronische orgels.
Na decennialang geproduceerde analoge elektronische orgels bracht de opkomst van digitale orgels, vooral sinds eind jaren tachtig, al een sterke verbetering.
Maar het concept voor virtuele orgels waarmee softwaresampler Hauptwerk in 2002 op de markt kwam, versloeg de resultaten van de voorgaande technieken definitief.

Orgelklanken

Hoe dat achter de schermen en in technisch opzicht precies zit, hoeft een organist of orgelcommissie met belangstelling voor Hauptwerkorgels van Mixtuur niet perse te weten. Want uiteindelijk telt het resultaat.
De klank van pijporgels is onvergelijkbaar veel realistischer dan de klank van conventionele elektronische orgels. En met slimme techniek maakt Mixtuur het nu voor iedereen mogelijk om pijporgels te kunnen bespelen: van pareltjes met één of twee klavieren in dorpskerken, tot majestueuze reuzen met drie of vier klavieren in de grootste kathedralen. Dit konden de meeste amateurs eerder wel vergeten. Nog los van de afstand tussen thuis en al die klankjuwelen in binnen-en buitenland. Met de Hauptwerkorgels van Mixtuur hoef je er de deur niet meer voor uit.

Gebruiksgemak

De Waard: „Het verschil tussen digitale orgels en Hauptwerk is dat Hauptwerk complete kopieën van bestaande pijporgels biedt. Al die kopieën kun je vervolgens kopen, en met digitale orgels bespelen.”

Mixtuur maakt dit voor elke orgelspeler mogelijk. De Waard: „In de beginperiode was de overstap naar Hauptwerk vooral een optie voor organisten die handig waren met computers. Zij sloten bijvoorbeeld de pc aan op hun bestaande digitale orgel, of bouwden zelf een opstelling met losse orgelonderdelen.”

Mixtuur bouwt kant-en-klare orgels. „Met de techniek van Hauptwerk, en het gebruiksgemak van het klassieke elektronische orgel. Maar dan met een aan de werkelijkheid grenzend klankbeeld. Indrukwekkend!

Kwaliteit

De orgels zijn bijzonder compleet en gebouwd voor de volle breedte van de markt, voor particulieren, kerken en instellingen. Elk orgel wordt volledig in eigen beheer samengesteld. Eerder werden alle onderdelen ingekocht en geassembleerd, maar al snel groeide het besef dat het nog beter kon en werd er in eigen techniek geïnvesteerd. De printplaten ontwerpt Mixtuur bijvoorbeeld nu zelf, met zodoende allerlei handige mogelijkheden bij het bespelen van de orgels. Verder wordt het volledige audio-systeem in huis ontwerpen en is daardoor geoptimaliseerd op het orgelmeubel. Flexibiliteit voert hierbij de boventoon: de persoonlijke wensen van een klant kunnen worden geïntegreerd. Alles is erop gericht om een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau te halen, afgestemd op de organist.

Orgeltocht

Om belangstellende orgelspelers de superieure kwaliteit van Mixtuurorgels te kunnen laten ervaren is een sfeervolle showroom – of liever gezegd: belevingsruimte – ingericht in een voormalige neogotische kerk in Klundert (Noord-Brabant). De complete collectie van Hauptwerk-orgels staat klaar om bespeeld te worden. Met keuze uit talloze gedigitaliseerde kopieën (samplesets) van kerkorgels van over heel de wereld.

Bij Mixtuur in Klundert, liefst zelf achter de klavieren, horen organisten zelf het resultaat van de gebruikte technieken.
Of ze gaan naar een van de twee Mixtuurdealers in Nederland: Kuipers Muziekhuis in Leens (Groningen) en Orgelcentrum Andante in Veenendaal (Utrecht), dan wel naar Orgelhuis Delobelle in Kortrijk (België). Op die locaties staat een selectie van veel verkochte edities opgesteld, met korte lijnen naar Mixtuur in Klundert.

Het verhaal erachter

Intensieve opnamesessies in kerken met speelwaardige pijporgels vormen de basis van Hauptwerk. De Waard: „Audiotechnici maken daar opnames van élke orgelpijp: zonder en mét ingeschakelde tremulant, en inclusief opnames van de nagalm.”

Een organist die op zijn of haar Hauptwerkorgel later bijvoorbeeld een prestant 8’ van dat opgenomen orgel kiest (middels een echt trekregister of een aanraakschermpje), hoort bij het indrukken van een klaviertoets een opname van de toon van die prestant. Plus elk ander gekozen register. De Waard: „Als hij of zij die toets vervolgens loslaat, hoor je de opgenomen nagalm van deze registers.”

Uiteindelijk levert dit een complete sampleset op van dat pijporgel. Een virtuele kopie dus, te bespelen vanaf het orgel thuis, of in kerkzalen. „Zeker met onze orgels waan je je hierdoor in de kerk waar het opgenomen pijporgel staat”, stelt de algemeen directeur en mede-eigenaar van Mixtuur, Henk Strootman. Onze Hauptwerkorgels komen het dichtst bij echt, schreef een klant pas.”

En je hoeft nooit meer een nieuw orgelmeubel te kopen. Strootman: „Je kunt altijd samplesets van andere pijporgels kopen om thuis te bespelen. Dan heb je een compleet nieuw orgel.”
Die samplesets kan Mixtuur desgewenst op afstand op het orgel installeren. Strootman: „Zo kunnen we ook zo nodig updates doorvoeren, of bij problemen het orgel uitlezen.”

Dealers

De Hauptwerk-orgels van Mixtuur worden via dealers over de hele wereld verkocht. In Nederland kunnen orgelliefhebbers terecht bij Kuipers Muziekhuis in Leens (Groningen) en Orgelcentrum Andante in Veenendaal (Utrecht), dan wel naar Orgelhuis Delobelle in Kortrijk (België). Op die locaties staat een selectie van veel verkochte edities opgesteld. Voor de volledige collectie van alle Mixtuur-modellen bent u welkom in de showroom van Mixtuur in Klundert.

Meer weten over Mixtuur of een afspraak maken om zelf te komen spelen? Maak hier een afspraak.