Wat is een pijporgel?

Een pijporgel is een klassiek muziekinstrument. Het is één van de weinige antieke instrumenten die vandaag de dag nog bespeeld wordt. Pijporgels zijn vooral te vinden in kerken waar ze tijdens de diensten gebruikt worden ter ondersteuning van de zang. De verschillende pijpen van het orgel produceren elk hun eigen klank dankzij een mechaniek vanuit luchtstroom. De hoeveelheid pijpen verschilt per orgel. Grotere orgels kunnen uit wel tienduizend pijpen bestaan die aan de hand van honderden registerknoppen worden bediend. 

Geschiedenis van het pijporgel

Het zogenaamde waterorgel wordt al rond 246 v. Chr. geïntroduceerd. In 757 werd het klassieke pijporgel in Europa teruggebracht en werd het geleidelijk in kerken geplaatst. Het pijporgel in de kerken ondersteunde de koorzang tijdens de kerkdiensten. Er bestonden zowel grote als kleinere pijporgels. De kleinere orgels, ook wel processie orgels, werd ook gebruik voor wereldlijke muziek. Daarnaast is er het grote orgel, zoals het zwaluwnest orgel. Dit zijn grote orgels die aan de muur van de kerk hangen. In de loop der jaren werd het orgel steeds meer verbeterd. De mechaniek veranderde waardoor er meerstemmig gespeeld kon worden en de melodie sierlijker werden uitgevoerd. Ook kreeg het pijporgel registers waardoor er unieke klanken en effecten werden gecreëerd. 

Het unieke geluid van een pijporgel

Elk pijporgel verschilt van klank. Dit komt omdat ze niet in een serie worden vervaardigd. Elk orgel is uniek en wordt aangepast aan de ruimte waarvoor ze bestemd zijn. Het pijporgel haalt zijn klank uit de pijpen. Elke toets staat voor één specifieke klank en dus is er voor elke noot één pijp nodig. Het kan dan ook nog zo zijn dat er per toets meerdere pijpen klinken, dit is afhankelijk van de registers die ingeschakeld zijn. 

Een pijporgel van Mixtuur

Mixtuur Orgels is al jaren een begrip in de orgel industrie; wij zijn sinds 2007 de officiële Hauptwerk-dealer binnen de Benelux. Onze orgels worden geproduceerd in onze productiehal waar de modellen op maat gemaakt worden. Wij leveren orgels voorzien van de Hauptwerk techniek. Daarnaast ontwikkelen we technologieën die aansluiten op de Hauptwerk software. Hauptwerk is een digitaal programma waarop samplesets van orgels geladen kunnen worden. Hiermee wordt de klank van elke individuele pijp gereproduceerd. De unieke tonen geven een realistische weergave en zorgt ervoor dat het geluid van pijporgels écht beleefd kan worden. Omdat wij u willen voorzien van de beste kwaliteit en service bieden wij twee jaar garantie op onze orgels.

Wilt u meer informatie over de aanschaf van een pijporgel? Neem contact met ons op of kom eens langs in onze showroom!