De mooiste en grootste orgels ter wereld

Overal ter wereld zijn mooie en grote orgels te vinden. We zetten de mooiste en grootste orgels op een rij. Welk imposant orgel is uw favoriet?

St. Stephen’s Cathedral

In de St. Stephen’s Cathedral in Passau (Beieren, Duitsland) is het grootste orgel ter wereld te vinden. Dit orgel heeft 17.000 pijpen. Iedere dag om twaalf uur ‘s middags is er een orgelconcert van dertig minuten. Dit kost circa 4 euro. Ondertussen kunt u genieten van de prachtige Dom met o.a. oude grafstenen, een fontein, een enorm beschilderd plafond en allerlei altaren en schilderijen. Let op: u mag geen foto’s maken.

Grote- of Sint Laurenskerk

Het grootste orgel van Nederland is te bewonderen in de Grote- of Sint Laurenskerk in Rotterdam. Dit prachtige orgel heeft 85 stemmen en 7.600 pijpen. Het is gebouwd door een Deens bedrijf en is in 1973 in gebruik genomen.

Martinikerk

Een ander fraai orgel is het Schnitger-orgel in de Martinikerk met grandioze holpijpen. Deze pijpen bestaan bijna helemaal uit lood. Ook heeft dit orgel unieke baspijpen, die inmiddels al meer dan driehonderd jaar oud zijn. Een fantastisch ontwerp van bouwer Arp Schnitger.

Orgel der Stadtkirche

Liefhebbers prijzen het Orgel der Stadtkirche in Waltershausen (Duitsland), gebouwd door Tobias Heinrich Gottfried Trost in de periode 1724-1755. “Dit orgel heeft een fascinerend klankbeeld”, vertelde Ewald Kooiman, organist en hoogleraar Orgelkunde, ooit in een interview met De Volkskrant. “Heel anders dan we gewend zijn. Mild en zilverig.”

Boardwalk Hall

Het auditoriumorgel in Boardwalk Hall in Atlantic City wordt de jumbo onder de pijporgels genoemd. Dit gigantische instrument heeft 33.112 pijpen en die zijn verdeeld over zeven manualen. Het geluid van dit orgel moet een auditorium met 41.000 zitplaatsen vullen. Een flinke taak dus!

Christ Cathedral

De Amerikanen houden van groot, want het nieuwe Christ Cathedral in Garden Grove (Californië) telt ruim 18.000 pijpen. Niet verkeerd!

Newberry Memorial Organ

Sober, maar indrukwekkend, is het Newberry Memorial Organ in Woolsey Hall (Yale universiteit) met 12.617 pijpen. Dit orgel is nog niet zo oud, want het is gebouwd in 1902.

Basiliek van Valeria

Maar is groot ook altijd mooi? Misschien niet. Bij Mixtuur zijn we liefhebbers van oude orgels in de periode 1400 tot 1800. Het oudste bespeelbare orgel ter wereld is te vinden in Basiliek van Valeria in Sion (Zwitserland). Dit orgel is gebouwd in 1435 en werd in 1687 met vier registers uitgebreid. In de vorige eeuw is het orgel door conservator Maurice Wenger opgeknapt, waardoor het instrument weer bespeeld kan worden. Iedere zomer is er een internationaal festival voor oude orgels – het zogenoemde Festival de l’orgue ancien de Valere – en dan kunnen liefhebbers naar dit oude orgel luisteren.

San Maurizio al Monsatero Maggiore

Stedentrip naar Milaan? Breng dan zeker een bezoek aan de San Maurizio al Monastero Maggiore. In deze kerk is een prachtig orgel uit 1554 te aanschouwen. Het orgel bevindt zich in een soort houten kast met aan beide kanten twee reusachtige beschilderde panelen. U zou er haast overheen kijken, want ook de kerk is een plaatje.

Notre Dame

In de beroemde Notre Dame in Parijs is misschien wel het mooiste orgel ter wereld te zien. De pijpen steken mooi af tegen het glas in lood. Dit orgel heeft 8.000 pijpen, is het grootste orgel van Frankrijk en wordt jaarlijks bezocht door veel toeristen.

Zelf spelen op ‘s werelds mooiste orgels?

Het is natuurlijk de droom van iedere organist om op beroemde orgels te spelen. Wist u dat dit mogelijk is? Met Hauptwerk (software) kunt u op veel orgels spelen en dat gewoon in uw huiskamer. Hoe dat precies werkt, leest u op deze pagina.