Klassiek orgel

In Nederland zijn nog veel klassieke orgels te vinden. Vooral in kerken en concertzalen speelt men nog regelmatig op een klassiek pijporgel. De geur van een eeuwenoude houten orgelkast en het bijbehorende nostalgisch gevoel zijn kenmerkend voor het spelen op een klassiek orgel. Uit angst om dat pure gevoel te verliezen blijven veel gemeenten terughoudend in het overstappen naar een digitaal orgel. Terwijl een Hauptwerk orgel het beste, soms zelfs een nog beter, alternatief is voor een klassiek orgel. Waarom dat zo is? Lees snel verder.

Een klassiek orgel bestaat uit meerdere pijpen, die ieder een eigen klank produceren. Wanneer de organist een toets indrukt, wordt er door het mechaniek lucht in een of meerdere pijpen geblazen die vervolgens een klank produceren. Afhankelijk van de hoeveelheid klavieren, pijpen en het keyboard kan een klassiek orgel wel honderden klanken produceren. Bekijk hier de mooiste en grootste orgels ter wereld.

Klassiek of digitaal?

Wat zijn dan precies de verschillen tussen een klassiek orgel en de digitale variant? Zoals hierboven beschreven heeft een klassiek pijporgel lucht nodig om geluid te produceren. De lucht die door de pijpen stroomt produceert een bepaalde klank. Een digitaal orgel daarentegen wordt aangestuurd door zogenaamde MIDI software.

Een digitaal orgel van Mixtuur wordt aangestuurd door het softwareprogramma Hauptwerk. Met behulp van Hauptwerk kunnen samplesets van 100+ verschillende orgels worden ingeladen. Wanneer de organist een toets indrukt, wordt een signaal verstuurd dat vervolgens door een computer gekoppeld wordt aan het bijpassende geluid. Het grote voordeel van Hauptwerk is dat u het geluid van wereldberoemde orgels kunt reproduceren.  Dit is mogelijk vanwege de geavanceerde software van Hauptwerk. Bovendien is het geluid van een Hauptwerk orgel niet van een klassiek orgel te onderscheiden!

Close up van de registers

Digitaal klassiek orgel voor thuis of in de kerk

Bij Mixtuur zijn we gespecialiseerd in het bouwen van digitale orgels met een klassiek uiterlijk. Bovendien is het ook mogelijk om een bestaand pijporgel met Hauptwerk te combineren. Zo gaat er niets van de uitstraling van een klassiek orgel verloren. Een combinatie van een bestaand orgel met een digitaal orgel is vaak maatwerk. Onze specialisten bespreken graag van te voren de mogelijkheden met u.

Of u nu op zoek bent naar een orgel voor thuis, voor in de kerk of andere gelegenheid: bij Mixtuur bent u aan het juiste adres. Onze Mixtuur orgels zijn zeer geschikt voor particulieren die graag thuis een orgel willen bespelen. In combinatie met Hauptwerk, speelt u thuis de mooiste muziekstukken op wereldberoemde orgels. Bekijk onze huiskamerorgels of vraag de digitale brochure aan.

Zelf een digitaal orgel ervaren?

Kom dan langs in onze showroom. Hier kunt u zelf ervaren hoe het is om op een digitaal Hauptwerk orgel te spelen. Vul onderstaand formulier in en maak direct een afspraak.

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht