Literatuur spelen op levensechte kerkorgels: De V-Touch is een genot om op te spelen!

Na een lange dag hard werken doet Jan Mauritz niets liever dan een stukje orgel spelen. Hij speelt graag literatuur, waarbij Bach en César Franck zijn favoriete componisten zijn. Zijn nieuwe orgel heeft hem aangezet om weer serieus te gaan studeren én om weer op les te gaan: “Ik heb nu een instrument thuis staan van een zodanige kwaliteit wat dit ook leuk maakt. Het orgel is een genot om op te spelen, de verschillende samplesets van kerkorgels klinken zo levensecht!”

Voorheen had Jan een Monarke orgel thuis. “Op een goed moment kwam de vraag: laat ik dit orgel staan of ga ik een nieuwe aanschaffen? Ik heb toen bijna een jaar lang rondgekeken: wat is er allemaal? Ik ben bij meerdere leveranciers geweest, waaronder Mixtuur. Ik heb de showroom in Klundert bezocht en meerdere orgels bespeeld. Eén orgel sprong er wel echt uit voor mij: de V-Touch. De kwaliteit van de audio, hoe het speelde, het meubel; dat orgel raakte me gewoon. Een orgel komt dicht bij je gevoelsleven. Het is niet iets wat je zomaar koopt. Toch ging het bij mij heel snel. De V-Touch en contacten met Mixtuur voelden goed en ik heb dan ook niet lang gedaan over mijn beslissing”.

Barok & Frans romantisch
Jan luistert en speelt het liefst Barok & Frans romantische orgelmuziek. Hij heeft dan ook heel bewust nagedacht over welke samplesets hij op zijn nieuwe orgel wilde. “Ik heb de sample sets van de kerkorgels van Doesburg, Zwolle, Groningen en Caen aangeschaft. Met vier sample sets heb je, naast de standaard sets die meegeleverd worden, zoveel mogelijkheden en dat inspireert mij enorm. Ik wissel veel af, maar de Martinikerk van Groningen bespeel ik het liefst, die klinkt zo echt als ik Bach speel!”.

Eenvoudige bediening
“Toen het orgel bij mij thuis geïnstalleerd werd door Mixtuur heb ik me gelijk verdiept in de mogelijkheden. De bediening van het orgel is vrij eenvoudig, met name doordat Mixtuur de standaard, veel gebruikte functies van Hauptwerk in een touchscreen menu gebouwd heeft. Dit kan ik iedereen aanraden! Ik kan bijvoorbeeld heel eenvoudig mijn eigen muziek opnemen, zowel op MIDI als op audio. En tijdens het oefenen van een stuk kan ik de registraties die ik gebruik opslaan en bedienen via voetpistons. Met één druk op de knop heb ik vervolgens de juiste registraties voor dat stuk.”

Kerkorgelgeluid
Over de samenwerking met Mixtuur is Jan erg tevreden. “De service van Mixtuur is goed en snel. Het team is erg enthousiast en wil graag helpen. Ik had bijvoorbeeld een probleem met één van de externe boxen. Deze is toen naar Mixtuur gebracht en binnen twee weken was hij weer gemaakt. Mixtuur doet ook veel onderzoek naar geluid en audio en is voor mijn gevoel net een stapje verder op dit gebied. Mijn orgel bevat 5 high-end luidsprekers en een sub woofer. Daarnaast heb ik gekozen voor twee externe boxen die het geluid mijn woonkamer ‘rondstralen’. Voor een amateur is het lastig om naar een echt kerkorgel te gaan. De audiokwaliteit die ik nu in huis heb benadert het kerkorgelgeluid echter zo dicht, dat ik voor mijn gevoel toch in de kerk aan het spelen ben!”

“De V-Touch en contacten met Mixtuur voelden goed en ik heb dan ook niet lang gedaan over mijn beslissing”.

Specificaties orgel

  • – Mixtuur V-Touch, drie klaviers

  • Kleur: Gris Belge Monocat

  • Fatar TP 65LW klavieren

  • 3 zwelpedalen (1. Volume 2. Zwel 3. Generaal Crescendo)

  • Octacore systeem met 64Gb intern geheugen

  • 5 digitale versterkers

  • Surround Mixtuur Rondstralers

  • Extra touchscreen voor audiomenu e.a.

  • Samplesets: Caen, Doesburg, Groningen en Zwolle 

Op zoek naar meer inspiratie?

Wilt u de mogelijkheden voor een exclusief design bespreken?